Languages

Search form

  Nem vagyunk egyedül sem betegségünkben, sem szenvedésünkben.

 • Bymartonk
  In
  Mar 25, 2020
  Comments

  EVANGÉLIUM Jn 9,1-41

  Heti útravaló március 22-28.:

  Egyszer valaki arról számolt be, hogy amikor tüdőbajban szenvedett, a betegágyánál hevesen vitatkoztak látogatói, hogy ki és miért küldte rá a betegséget. A Sátán, hogy megbüntesse, vagy az Isten, hogy megpróbálja… Amíg ők vitáztak, érezte, hogy torkig van az Istenükkel és a Sátánukkal egyaránt. Őt nem az érdekelte, hogy miért beteg, hanem az, hogy van-e gyógyulás számára. Végül aztán testvére vitte el utolsó pénzén egy gyógyítás adományával rendelkező emberhez, s ő Isten segítségével meggyógyult…

  Jézus útközben látott egy vakon született embert. Tanítványai megkérdezték tőle: Mester, ki vétkezett, ez vagy a szülei, hogy vakon született? Jézus ezt felelte: Sem ez nem vétkezett, sem a szülei. Mindez azért van, hogy megnyilvánuljanak rajta Isten tettei.

  Az ószövetségi felfogás szerint a betegség – és így a vakság is – Isten büntetése. Ezért gondolják, hogy valaki bűne miatt született vakon ez az ember. Jézus határozottan visszautasítja ezt a felfogást: nem a vétkek miatt van ez a betegség, hanem azért, hogy Isten tettei megnyilvánuljanak rajta.

  A szenvedő és beteg emberhez vagy éppen a most dúló világjárványhoz való viszonyulásunkon segíthet ez a jézusi mondat. Engedjük, hogy kegyes elméleteink szövevényébe bevilágítson a Világosság, a Fény. Nyilvánvalóvá válik, hogy Isten nem „kegyesen elmélkedő”, hanem cselekvő Jézus Krisztus által.

  Jézust nem az érdekli, hogy miért született vakon az az ember, hanem szó nélkül, rögtön cselekszik. Olyan jó ez a Mester. Nem filózik a problémáink felett, nem tűnődik, hogy miért is van, hanem cselekszik. Menet közben majd kiderül, hogy miért volt. A lényeg, hogy bekövetkezzék a gyógyulás, neki ez a fontos, s így nyilvánul meg Isten dicsősége a betegen. Vagyis az, hogy Isten nem a büntetést nézi, hanem a gyógyulást akarja. A betegség, a bűn, a rák nem Istentől jön. Ami önmagát is elpusztítja, csakhogy másokat is elpusztíthasson, az nem jöhet a jó Istentől. Akkor nem jó az Isten. Az evangélium nem ezt az Istent hirdeti, hanem azt, aki elküldi fiát és megmutatja, hogy ha kell, képes szenvedni is értünk, úgy, mint mi. Tehát nem vagyunk egyedül sem betegségünkben, sem szenvedésünkben.

  Ha meg nem következik mindig gyógyulás az életünkben, akkor annak Isten tervében valami magyarázata van…

  Tudom nehéz elfogadni, de a válaszon dolgozhatunk: Elhiszem, hogy e járványon keresztül is fel akar ragyogni Isten dicsősége?

  Sajgó Balázs