Languages

Search form

  Ha közelebb vagyok Istenhez, igazibb közvetítő, közbenjáró lehetek.

 • Bymartonk
  In
  Mar 30, 2020
  Comments

  EVANGÉLIUM Jn 11, 1-45

  Heti útravaló március 29 - április 4.:

  Lázár feltámasztásának története nem rövid, ezért érdemes végigolvasni ahhoz, hogy a következő gondolatokat teljesebben érthessük:

  Lázár, Mária és Márta Jézus barátai voltak. Az emberré vált Isten is szomjazza a barátságot. Barátok azok, akik közelebb kerülnek egymáshoz. Aki Jézusra többet figyel, aki többet olvassa szavait és tetteit a Szentírásból, közelebb kerül Hozzá – a barátja lesz: Isten barátja lesz. Talán ebben az új és érdekes időszakban még nagyobb lehetőséget ad, hogy közelebb kerüljünk Hozzá. Gondoltam erre?

  Többet imádkozhatok másokért, mint eddig. Mária és Márta üzennek Jézusnak: „akit szeretsz, beteg” (Jn 11,3). Közel állnak Jézushoz, nem félnek megkérni Őt. Aki érzi Isten erejét, „tovább is küld” belőle azoknak, akiknek éppen nagyobb szükségük van. Ha közelebb vagyok Istenhez, igazibb közvetítő, közbenjáró lehetek. Gondoltam erre?

  Többször van az, hogy imát mondok másokért. Azonban imát mondani másokért és igazán imádkozni másokért – nem ugyanaz! Emberek mondják el, hogy évekig imádkoznak valakiért és nincs eredmény. Ilyenkor feladják, mert „Isten nem hallgatta meg imádságaikat”. Bármennyire furcsa lesz, amit most írok, mégis jó lenne jól érteni: amikor sokat imádkozom valakiért, igazán akarom az ő javát? Hogy jobban értsük a kérdést, egy anekdota jut eszembe: egy özvegy többször kimegy férje sírjához. Siránkozik: miért hagytál el, miért nem jössz vissza? Egyik alkalommal egy vakondok kezd turkálni lábainál. Erre megijed, és ezt mondja: ejsze, még viccelni sem lehet… J Komolyra fordítva a szót: sokszor megígérjük másoknak, hogy imádkozunk értük, de vajon mennyit tartottunk be ezekből az ígéretekből? Félreértés ne essék: azt szeretném kihangsúlyozni csupán, hogy sokszor inkább felszínes és nem igazán őszinte a másokért végzett ima. Nem gondolom komolyan… Ez az időszak egy esély arra, hogy őszintébben imádkozzak másokért. Betarthatom régen tett ígéreteimet is…

  Isten időzítése más: Jézus nem indul rögtön, amikor üzennek Lázár betegségéről. Emberileg nézve: elkésett. Isten szemszögéből másként áll a dolog! Annyi vírus volt az elmúlt években, ami talán több életet is kért, mint ez a mostani. Mostanig. De Isten ezzel a koronavírussal koronázza meg az előbbieket. Most jobban figyelhetünk Rá, több időt kaptunk Rá. Közelebb kerülhetünk Hozzá, Aki MINDIG közel van, csak nem igazán tudatosítottuk. Barátai lehetünk, mert erre hív.

  Válaszolok végre Neki úgy igazán? Nemcsak szavakat ismételgetve – bár ez is nagyon fontos! – hanem egész lényemmel, lelkemmel, életemmel…

  Áldott Hetet!
  Sajgó Balázs