Languages

Search form

  Követsz engem a szenvedésben is?

 • Bymartonk
  In
  Apr 06, 2020
  Comments

  EVANGÉLIUM Mt 27, 11-54

  Heti Útravaló április 5-11., Virágvasárnapi Útravaló, Nagyhét – Jézus szenvedéstörténete:

  Többször elgondolkoztam azon a kérdésen, miért is van, hogy sokan az emberek közül nem vagy kevésbé szeretik a húsvétot és inkább a karácsony ünneplését részesítik előnyben.

  Ez év elején egy érdekes eszmefuttatás született meg bennem, amely egyre erősebben bebizonyosodni látszik így – a nehezebb időszakban, amikor valamiképpen szembe kell(ene) néznünk azzal a titokkal, amelyet megfejteni nem lehet (és nem is kell!): a szenvedés misztériumával. Virágvasárnap (más szóval a Szenvedés Vasárnapja) különösen is erre hív meg minket.

  Amikor Jézus bevonul Jeruzsálembe, a tömeg ujjong, mert egyre többen azt érzik, hogy eljött a Messiás és teljesíti földhözragadt emberi elképzeléseiket. Ezt a Jézust tényleg hajlamosabbak vagyunk szeretni, aki azt tenné, amit mi szeretnénk…

  Karácsonykor talán még készek vagyunk befogadni a Gyermeket, de hogy ennek a Gyermeknek a szeretete növekedjék bennünk, arra már nem vagyunk annyira hajlandóak. Miért? Egyszerűen azért, mert a Gyermek elfogadása még nem olyan nehéz – ezért is van, hogy inkább a Karácsonyt szeretik az emberek – utána egy évig eltűnnek a keresztény ünneplések nagyrészéről…

  A Gyermek azonban felnőtt, és amikor megjelenik, akkor már nemcsak a gyermekké lett Isten követésére hív meg Urunk, hanem sokkal többre: elfogadod a szenvedő Istenarcot? Követsz engem a szenvedésben is?

  A szenvedést Ő sem magyarázta meg, nem bocsátkozott filozófiai eszmefuttatásokba, hanem elvállalta és végigjárta a nehéz utat. Ezzel nemcsak arra mutatott rá, hogy mindez lehetséges, hanem arra is, hogy szenvedés és próbatétel nélkül nincs Húsvét, nincs feltámadás.

  A szenvedés titkába csak szenvedve lehet behatolni. Szenvedés közben értjük meg a szenvedőt. Előbb-utóbb mindenki szembetalálja magát vele – lehet, hogy ez időszakban jobban utolér.

  Nagyhét kezdetén Jézus biztat: Ne féljünk! Igaz, hogy inkább szeretjük Őt a jászolban, de most nem azt az időszakot éljük. Ez a Szenvedés Hete (és lehet, nemcsak egy hét!), de ebben is velünk van. Hiszen végigjárta a keresztutat. Értem is.

  Én megteszem Őérte? Ez egy alkalom, hogy közeledjek a Megfeszített arcához és átadjam magam Neki! Újra!

  Áldott Nagyhetet!

  Sajgó Balázs
  Lelki Igazgató