Languages

Search form

  Az ismerkedéstől az örömdobolásig

 • 2020. Március 17.
  hozzászólás

  Interaktív foglalkozás roma fiataloknak

  Igazán feltöltő és rendkívüli csoportfoglalkozásra került sor Ozsdolán a kishilibi fiatalok körében. Ezúttal Fekete Lovas Zsoltot hívtam meg a csoportba, aki roma származású színész és zenész. Zsolt - mivel aznapi előadása a tilalom miatt elmaradt - szívesen tett eleget a meghívásomnak és még a barátnőjét is elhívta, aki szintén színit végzett, és jelenleg a temesvári Csíki Gergely Állami Társulat színésznője.

  A foglalkozás játékos ismerkedéssel kezdődött: Zsolt kérésére a kishilibi fiatalok egyenként a képzeletbeli színpadra kiállva, - kihangsúlyozva egyediségüket, különlegességüket – kellett bemutatkozzanak színészi elemek, módszerek beiktatásával.

  Ezt követően interaktív, ritmusos gyakorlatok, játékok következtek, amit a kishilibi roma fiatalok nagyon élveztek: mindegyik játéknak megvolt a maga dinamikája, ritmusossága.

  Majd előkerültek különböző ütős és zörgő hangszerek, melyeknek bemutatása végén örömdobolásba ment át az egész tevékenység. Mindegyik fiatal kipróbálhatta a dobokat, volt, aki életében először fogott igazi ütős hangszert. Mint többen is megfogalmazták, életre szóló élményt jelentett ez a foglalkozás számukra.

  A csoport végén pedig a színészet rejtelmes világába kaptak betekintést a fiatalok, akik nagyon sok kérdéssel bombázták a színész párt filmekről, színházról, különböző kaszkadőr mutatványokról. Közben az idő észrevétlenül eltelt, a találkozás végén egy közös csoportkép is készült a nagyági óvoda udvarán. A foglalkozáson mindenki jól érezte magát, úgy köszöntek el a fiatalok és a színészek egymástól, hogy még szeretnének találkozni a közeljövőben.

  Amint ez a tevékenység is rámutatott, a kishilibi fiataloknak van igényük hasonló színházpedagógiai foglalkozásokra, sőt, Fekete Lovas Zsolttal egyeztetve azt is el tudnánk képzelni, hogy a jövőben egy kisebb színházi előadást hozzunk létre a roma fiatalokkal közösen. Ehhez azonban több találkozásra lenne szükség.

  Péter Szabolcs

  Galéria

  SZÓLJON HOZZÁ

  Hozzászólás