Languages

Csejdi roma nap

• 2018. Április 6.
    0 hozzászólás

Egy esélyt mindenkinek Marosszentgyörgyön címmel Csejden a romák nemzetközi napját ünnepelték április 5-én, csütörtökön a helyi művelődési otthonban.

A Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal, a Divers Egyesület, a Gyulafehérvári Caritas és a Szent György Gimnázium által szervezett fergeteges hangulatú közösségi eseményen levetítettek egy filmet a romák származásáról, szokásairól, világhírű romákat mutattak be, majd roma dalokat és táncokat mutattak be helyi roma tánccsoportok.

- Fontos, hogy egymásra figyeljünk, és egymást jobban megismerjük, egymás ünnepein részt vegyünk, hiszen így erősebb bizalmi kapcsolat alakulhat ki a különböző nemzetiségek között, és ez a bizalom a könnyebb integrációhoz és a nagy közösséghez való alkalmazkodáshoz vezethet. Ez pedig minden lakos számára előrelepést jelent – nyilatkozta a rendezvényen Sófalvi Szabolcs polgármester. – Az előítéletekkel, kirekesztéssel csak fokozni fogjuk a köztünk lévő különbözőségeket.

A községben az Európai Uniós Alapból 2017-ben indított projekt célja a szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélyének kitett személyek számának csökkentése első sorban a projektben szereplő szociálisan kirekesztett 4 közösség túlnyomóan roma lakosság köréből. A következő főbb tevékenységek zajlanak a projekt keretében: integrált intézkedések az oktatás, a foglalkoztatás, a szociális ellátás terén, az életkörülmények javítása, jogi segítségnyújtás, a diszkrimináció elleni küzdelem és az interkulturalitás előmozdítása. A Caritas ebben a projektben vállalta 300 gyermek délutáni foglalkoztatását színes és változatos oktató programok által.

References

Galéria