Languages

Search form

  Folytatja tevékenységét a Caritas

 • 2020. Március 27. - 2020. Május 27.
  hozzászólás

  Továbbra is működik az otthoni beteggondozás, nem zárnak be a bentlakó ápolóközpontok, idős- és gyermekotthonok. A járvány terjedésének megelőzése érdekében viszont szünetelnek a nappali, csoportos foglalkoztató tevékenységek mind az idősek, mind az egészséges és fogyatékossággal élő gyermekek fiatalok számára. Ha nem is személyesen, de telefonon és a közösségi médián keresztül velük is keresik és tartják a kapcsolatot a munkatársak. Az alábbiakban régiós helyzetképeket közlünk, amelyet folyamatosan frissítünk.

  A terepen és a bentlakó otthonokban dolgozó segítőszakmájú munkatársak mellett, ahol lehetőség van rá, otthonról végzik a munkát. Ez az időszak többnyire az adminisztrálásra, a papírmunkára, önfejlesztésre és tanulásra alkalmas, ahol ezt is befejezik, ott pihenőszabadságra mennek a kollegák. Vannak olyan munkakörök is, amelyek a tevékenység hiányában megszűntek és ott közös megegyezés alapján a munkanélküli állapotot választották. Ugyanakkor zajlik annak a felmérése is, hogy kik azok a munkatársak, akik szükség esetén vállalják a bevetést, mozgósíthatók a bajbajutott, otthonukban rekedt személyek ellátására.

  Csíkszéki helyzetkép >>>
  Gyergyószéki helyzetkép >>>
  Udvarhelyszéki helyzetkép >>>
  Háromszéki helyzetkép >>>
  Marosszéki helyzetkép >>>

  Dél-Erdélyi helyzetkép >>>

  Ugyanúgy, mint az egész társadalom, a civil és szociális szolgáltatói szektor is nehéz helyzetbe került. Azért, hogy továbbra is el tudjuk látni vállalt feladatainkat, a hátrányos helyzetű személyek támogatását, öt pontban fogalmaztuk meg azokat a kulcsfontosságú intézkedéseket, amelyeket a kormánytól elvárunk (itt a teljes levél >>>):

  1. A 34/1998-as törvény alapján nyújtott támogatásokat továbbra is folyósítani kell, és ahol a tevékenységeket felfüggesztik, az összegeket át lehessen irányítani a sürgősségi elláttásra, a bevezetett új szolgáltatásokra a kialakult helyzet miatt.

  2. Az adóbevallások benyújtásának, a társadalombiztosítási és egészségbiztosítási járulék befizetésének határidejét hosszabbítsák meg három hónappal. A civil szervezeteknek nem áll rendelkezésükre cash flow, mint például a profitszerző társaságoknak, és az ellátottakkal folytatott tevékenységek felfüggesztése drámai módon csökkenti a civil szervezetek finanszírozási forrásait.

  3. Az Európai Bizottság által bejelentett pénzügyi támogatás célzott felhasználása a technikai munkanélküliség által sújtott gazdasági szereplők és a civil szervezetek munkáltatói számára egy sürgősségi finanszírozási vonalon.

  4. Az Európai Uniós finanszírozású projektek végrehajtási feltételeinek átgondolása és átütemezése a projektek felfüggesztésének elkerülése érdekében. A projektek felfüggesztésének eredménye a fizetésképtelenség, az alkalmazottak nem kapnak fizetést.

  5. Pénzügyi támogatás nyújtása a nem kormányzati szervezetek munkáltatói számára is, amely megegyezik a munkavállaló elmúlt 3 hónap bruttó fizetésének 75 százalékával, de nem haladja meg a szociális szolgáltató szervezetekben dolgozók átlagos bruttó fizetésének 75 százalékát.

   

  Összeállította: Balázs Katalin – Gyergyószék (Gyergyószentmiklós, 0745-601 641), Gegő Imre – Csík- és Udvarhelyszék (Csíkszereda, 0740-382 500), Bedő Krisztina – Háromszék (Sepsiszentgyörgy, 0754-548 042), Márton Kinga Izabella – Marosszék és Dél-Erdély (Marosvásárhely, 0737-300 928), Molnár József (Marosvásárhely, 0741-258 161)

  References

  Dokumentumok

  Galéria

  SZÓLJON HOZZÁ

  Hozzászólás