Languages

Search form

  Istent nem kell megtalálni – Ő már megvan!

 • Bymartonk
  In
  Jan 20, 2020
  hozzászólás

  EVANGÉLIUM Jn 1, 29-34

  Heti gondolat január 19-25.:

  Az évközi idő kezdetén azzal a szentírási résszel indulunk, amelyben Keresztelő János tanúságot tesz a hozzá közeledő Jézusról, megvallja Őt Isten Fiának és Isten Bárányának, aki elveszi a világ bűneit.

  Ebből számomra az első gondolat az, hogy Jézus folyamatosan – mindig – közeledik felém is. Nemcsak Keresztelő János felé közeledett egykor, hanem mindig közeledik felém is. Nem én közeledek feléje, hanem Ő énfelém. Ez lényeges. Mikor valaki azt mondja, hogy nem találja Istent – az rossz megfogalmazás, mert Istent nem kell megtalálni – Ő már megvan! Én vagyok az, aki sokszor elveszett vagyok. Ebből következik: nekem kell hagynom, hogy Isten megtaláljon!

  Ahhoz, hogy Őt észre tudjam venni, ki kell tartanom hűségesen abban, amit mindig is teszek: a mindennapi Rá figyelő éber várakozást kell erősítenem magamban, miközben végzem teendőimet. S amikor jónak látja, akkor felfedezem Őt. Egész pontosan: mindig új arcát ismerem fel és a Szentlélek megvilágosítása fog nekem ebben segíteni.

  Keresztelő János tanúságtétele érdekes: általában megtörtént dolgokról tanúskodunk. János tanúságtétele más: még nem ismeri Őt, aki közeledik feléje. Hogyan ismeri fel Jézusban a közeledő Megváltót?  A Szentlélek világosítja meg. Addig ő sem ismerte, de amikor a Szentlélek megérinti, akkor rögtön elkezdi tanúságát, megvallva Őt Megváltójának és Isten Fiának. Ebből az következik, hogy át is adja Neki a helyet, Őt helyezve élete középpontjába. Neki kisebbednie kell – ahogy ezt máshol meg is fogalmazza. Ha nem tudom átadni magamat a hozzám is közeledő Megváltónak, akkor én akarok a középpontban maradni és könnyen kialakul az irigység. Az önző ember csak magára gondol – az irigy másra is! smiley

  Ha nem tartom magamat középpontnak, hanem Istent, akkor minden rendbe kerül az életemben. Ő nem veszi el egyéniségemet, semmit sem – csak meg kell vallanom és minden a helyére kerül. Én is. Akkor újra megtalált leszek én, aki addig elveszett voltam.

  Hagyjam, hogy Isten megtaláljon és Ő hordozzon. Ez nem passzivitás, hanem olyan belső munka, amit más helyettem nem tud elvégezni.

  Figyeljek Rá munkám közben is. Sohasem tudom, mikor érint meg. Hogy megérint, az biztos, megtalálja rá a módját! smiley

  Áldott hetet!
  Sajgó Balázs