Languages

In
    Jul 03, 2018
    0 comentarii

De ce s-a născut proiectul Herzdenken?
    Mulți oameni din Europa trăiesc tot mai mult, acest lucru însemnând că durata medie de viaţă se extinde. În trecut nu a fost așa. În trecut mulți oameni au trăit mai puțin, nu au ajuns la o vârstă aşa de înaintată ca astăzi.

Chiar și persoanele cu dizabilităţi trăiesc mai mult. Acesta este o provocare pentru multe țări, fiindcă mulți oameni cu dizabilităţi în vârstă au nevoie de îngrijire, instituțiile de îngrijire sau căminele de bătrâni nu sunt însă pregătite pentru a îngriji persoanele cu dizabilităţi: nu știu exact ce îngrijire și sprijin necesită persoanele cu deficiențe. Ca răspuns la această problemă, următoarea inițiativă vizează îngrijirea persoanelor cu dizabilități și are ca scop în primul rând pregătirea şi formarea îngrijitorilor.

Despre ce este vorba în proiectul Herzdenken?

Proiectul de doi ani s-a început în octombrie 2017 şi se va termina în septembrie 2019. În acest timp, vor fi colectate multe informații despre necesitățile persoanelor cu dizabilităţi în vârstă. De exemplu: Ce fel de îngrijire ar trebui acordată persoanelor în vârstă cu deficiențe? Ce este de făcut când oamenii cu dizabilităţi suferă de pierdere de memorie?

Pentru acest proiect a fost elaborat un model separat numit modelul de îngrijire mäeutische care include nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi are ca scop uşurarea vieţii de zi cu zi a lor.

În proiectul Herzdenken colaborează patru organizații partenere provenind din Austria, Germania, Polonia și România, dintre care toate sunt instituții înfiinţate pentru persoane cu dizabilităţi. În cadrul proiectului toţi îngrijitorii acestor instituţii vor fi intervievaţi după care 40 de persoane – colegi şi persoane cu dizabilităţi – vor participa la un curs de 6 zile, datele și informațiile acumulate astfel vor fi înscrise într-un manual.

Cum se va termina proiectul?
    La sfârșitul proiectului, informațiile și datele colectate vor fi cuprinse în manual despre tratarea vârstnicilor cu tulburări cognitive.
    Curriculumul special (măsură educațională) dezvoltat pentru pedagogii de specialitate privind îngrijirea zilnică permite transferul de cunoștințe și în afara proiectului.