Sărbătorim vârstnicii - Caritas Alba Iulia

Sărbătorim vârstnicii

• 26 Septembrie 2019 - 26 Septembrie 2019
    0 comentarii

Suntem fragili cam toți, cei bătrâni. Însă unii sunt deosebit de slabi, mulți sunt singuri și marcați de boală. Unii depind de îngrijiri indispensabile și de atenția celorlalți. Vom face pentru aceasta un pas înapoi? Îi vom abandona destinului lor? O societatea fără proximitate, unde gratuitatea și afectul fără răsplată – chiar și între străini – dispar, este o societate pervertită. Biserica, fidelă față de Cuvântul lui Dumnezeu, nu poate să tolereze aceste degenerări. O comunitate creștină în care proximitatea și gratuitatea nu ar mai fi considerate indispensabile, ar pierde cu ele sufletul său. Unde nu există cinste față de cei bătrâni, nu există viitor pentru cei tineri. – așa a încheiat cateheza papa Francisc în data de 4 martie 2015.

1 octombrie este Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, iar acesta este un moment minunat pentru a face lucruri, care au fost lăsate deoparte, cu dragi noștri bătrâni și să fim mai atenți cu ei. Caritas prin activitățile sale este alături de ei în fiecare zi, dar acum le acordă o atenție deosebită și sărbătorește cu ei:

Județul Harghita

• Gheorgheni, în biserica Sf. Nicolae și sala Coroană – 1 octombrie, ora 10;
    • În Căminul de Vârstnici Sf. Elisabeta din Gheorgheni locuitorii vor fi întâmpinați cu versuri și flori de 1 octombrie;
    • Aproape 300 de vârstnici se vor întâlnii la Remetea în data de 3 octombrie. Aici sunt sărbătoriți în mod tradițional persoanele vârstnice din localitățile din zonă: Gheorgheni, Joseni, Ciumani, Suseni, Lăzarea, Ditrău, Remetea;
    • Nu sunt uitați nici cei decedați, întrucât în Joseni se ține o liturghie în amintirea celor care au fost îngrijiți de asistentele Caritas - 7 noiembrie, ora 18.
    • Feliceni, căminul cultural – 23 septembrie, ora 9;
    • Dealu, biserică – 23 septembrie, ora 9;
    • Zetea, biserică și căminul cultural – 24 septembrie, ora 9;
    • Odorheiu Secuiesc (Cădișeni), biserică și cămin cultural – 30 septembrie, ora 13;
    • Satu Mare, biserică și căminul cultural – 1 octombrie, ora 13;
    • Căpâlnița, biserică și căminul cultural – 12 octombrie, ora 9;
    • Lupeni, căminul cultural – 2 octombrie, ora 13;
    • Porumbenii Mici, biserică și Casa Tineretului – 2 octombrie, ora 9;
    • Odorheiu Secuiesc, centrul de dezvoltare din str. Trandafirilor 16/C) – 8 octombrie, ora 9.

Județul Mureș

• La Tîrgu Mureș evenimentul este organizat în mod tradițional de Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice Maica Tereza, la care anul acesta vor participa și persoane din Casa Providenței din Valea Izvoarelor și din Dumitreni. Vârstnicii sunt așteptați în data de 1 octombrie de la ora 10 în sala UAT din strada Köteles;
    • Sîngeorgiu de Mureș, căminul cultural – 1 octombrie, ora 16;
    • Sângeorgiu de Pădure, căminul cultural – 1 octombrie, ora 11;
    • Bezid, căminul cultural – 2 octombrie, ora 11;
    • Valea Izvoarelor, Căminul de Vârstnici Casa Providenței – 2 octombrie, ora 11;
    • Fântânele, sala de ședințe a primăriei – 4 octombrie, ora 16;
    • Sovata, căminul cultural – 4 octombrie, ora 16;

În județul Covasna colegii de la îngrijire la domiciliu în data de 17 octombrie vor duce vârstnicii la Estelnic unde vor participa la un eveniment organizat de primărie;

La Petroșani sărbătoarea începe de la ora 10 în data de 1 octombrie în casa Sf. Varvara.

În octombrie 1991, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat ziua de 1 octombrie drept Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Scopul acestei măsuri a fost să se focuseze asupra bătrâneții demne și de a reintega persoanele în vârstă în circuitul economic. Într-o lume cu ritm fără precedent, vârstnicii pot ajuta foarte mult prin voluntariat și împărtășind experiențele lor. Îmbătrânirea începe la vârsta de 60 de ani iar vârsta a treia este considerată de obicei de la 75 de ani. Cifrele demografice arată că din 7,7 miliarde de locuitori ai lumi peste 600 de milioane de oameni trăiesc cu vârsta de peste 60 de ani, iar numărul lor va ajunge la peste două miliarde de oameni până în 2050. Conform datelor din ianuarie 2019 în România, aproape 3,60 milioane din 19,40 milioane de persoane rezidente au peste 65 de ani, dintre care 1,56 milioane sunt peste 75 de ani. Numărul persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste, crește alarmant, de la 17,8% la 18,5% într-un an.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, în anul curent în perioada de 23 septembrie și 12 octombrie, peste 1200 de persoane vârstnice au fost întâmpinate în cadrul celor 11 evenimente, organizate de Asociația Caritas Asistență Socială în 15 localități din județul Harghita. Spectacolele festive au început cu o liturghie, pe care au urmat spectacole culturale și cu o finalizare cu luarea gustărilor și petrecere.

Album despre sărbătorile din județul Harghita

Evenimetele sunt sprijinite de consiliile locale, Consiliul Județean HarghitaDirecţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și Gedeon Richter Romania.

Molnár József

LĂSAȚI UN COMENTARIU